Subterranea, ett kulturellt äventyr i en fantastisk miljö.

Bakgrund

Taberg i Norra Småland är en unik plats ur många olika aspekter. Detta kan de kunniga gruvgiderna berätta mer om.Just för att berget med sina omgivningar är så speciellt är det den perfekt platsen för ett unikt tvärkonstnärligt äventyr.
Att genom projektet Subterranea bidra till att uppmärksamma och bevara denna fantastiska plats är något som vi alla är stolta och glada över.
Om man dessutom får naturälskande besökare att uppleva konst, musik och sagor och den kulturälskande besökaren att få upp ögonen för denna unika natur så är det desto bättre.
Genom evenemanget har Taberg fått uppmärksamhet från stora delar av vårt land och även utanför landets gränser.
Subterraneaprojektet började hösten 2018 då representanter för Tabergs gruvguider släppte in ett gäng kulturarbetare i gruvan.
Föga anade de konsekvenserna av denna inbjudan.
Det blev kärlek vid första ögonkastet.
Ganska omgående gick gruppen loss med måleri, skulptur, glaskonst, video, ljusdesign, projektioner och operamusik.
Med dessa verktyg gestaltades allt ifrån bergsfrun, grekiska och nordiska gudasagor till industrihistoria medan musikergruppen lät skön klassisk operasång sväva genom gruvgångarna
Förutom konstnärsgruppen, musikerna och gruvans guider deltog också traktens näringsidkare och en lokal scoutförening
Just kombinationen kultur, natur, ungdom, näringsliv gjorde att projektet det året fick stöd från EU genom Leader som ett led i en positiv landsbygdsutveckling.
Gissa om vi blev stolta?
En helg i maj 2019 var det då dags för första upplagan av Subterranea. Den helgen kom drygt 400 besökare och det blev reportage i både radio, tv och press. Evenemanget fick dessutom fina recensioner från kulturhåll.
Kort sagt kunde vi efteråt konstatera att vi tillsammans skapat en succé och vi ville naturligtvis bygga vidare.
Redan hösten 2019 startade vi upp arbetet med det som skulle bli andra upplagan av Subterranea.Målet var att ha evenemanget redan i maj 2020.


Våren 2020 svepte dock Coronapandemin över världen, vi blev tvungna att ställa in och allt föll ned i ett svart hål.
Men vi skulle inte ge upp så lätt.
Vi flyttade helt enkelt fram evenemanget till september då vi var övertygade om att pandemin skulle vara över. Som vi alla nu vet blev det inte så men trots pandemin genomfördes Subterranea II under två helger i rad noggrant anpassad till folkhälsomyndighetens regler.
Det året knöts en känd kompositör till evenemanget, fler musiker kom till och vi samlade oss nu till ett gemensamt tema vilket blev den grekiska sagan Orfeus och Eurydike.
Trots pandemin sålde vi snabbt slut på biljetterna och samtliga visningar blev fullsatta
Det blev, trots restriktioner, även denna gång fina recensioner och en nöjd publik och vi startade redan under hösten 2020 omgående upp arbetet med Subterranea III.
I år är det då dags för tredje upplagen av Subterranea.
Årets evenemang har vuxit på många sätt med fler medarbetare , fler aktörer och större resurser. Med så många fantastiska deltagare har vi fått stora möjligheter att utveckla projektet.
Vi har i år deltagare från andra delar av landet men även från andra delar av Europa och till vår stora glädje dansar Teaterstickorna in i årets föreställning vilket ger evenemanget ytterligare en dimension.
Årets tema är den välkända sagan Alice i Underlandet skriven av Lewis Carroll på 1860 -talet.
Sagan om Alice har genom tiderna fått många tolkningar, numerologi, drogrelaterade upplevelser, syllogism djuppsykologi, galenskap, en gullig barnsaga och mycket mer men låt inte dessa tolkningar störa er egen upplevelse när ni får delta i vår version av denna förunderliga saga.
Gå in, sugs in, delta, förundras, bli ett barn, njut av vad ögat, örat och alla andra sinnen upplever.
Välkomna in i en värld där ingen logik finns, där upp är ner, litet samtidigt är stort, där tiden kan gå baklänges lika lätt som den kan stå still.
Inget är som du väntat dig.
Eller som en travesti på Dantes Den gudomliga komedin; ”I som här inträden, låten hoppet fara ”kan vi säga; ”I som här inträder, låten förnuftet fara”
Varmt välkomna till en fri tolkning av Alice i underlandet i en förunderlig miljö.
Konstnärsgruppen
September 2021
Copyright © 2023 by Subterranea - All rights reserved.
No part of this publication may be reproduced, distributed, or transmitted in any form or by any means, including photocopying, recording, or other electronic or mechanical methods, without the prior written permission of the publisher, except in the case of brief quotations embodied in critical reviews and certain other noncommercial uses permitted by copyright law. For permission requests, write to the publisher, addressed “Attention: Permissions Coordinator,” at the address below.

subterranea